Det som omnämnts som den mest avancerade armeringsdetaljen någonsin i Sverige är nu på plats.
De kanske mest komplexa delarna i betongarbetet på Karlatornet handlar om det vi kallar utriggarvåningarna. De syftar till att ge tornet extra stabilitet och innehåller därför en komplex konstruktion med kraftiga betongväggar och väldigt mycket armering.
En nyckelroll här har de så kallade stålnoderna som kopplar samman kärnan med utriggarvåningarna, och i början av mars kom de fyra noderna på plats. David Salekärr, biträdande platschef för stommen på Karlatornet som har arbetat med stålnoderna och utriggarvåningarna i flera års tid, förklarar mer.
Hur fungerar utriggaren egentligen?
- Den nedre utriggaren utgör två våningar i tornet och består av tjock betongvägg som gjuts runtom tornet, innanför fasaden, och från kärnan och ut till fasaden. Väggarna är 7 meter höga och 1,4 meter tjocka och innehåller kopiösa mängder armering. Utriggarna ska stabilisera Karlatornet vid till exempel kraftiga vindar. På den värsta punkten är det knappt 6000 ton last som uppstår när det blåser mot det färdiga Karlatornet. Det är svårt att föreställa sig hur mycket det är, men det är väl i runda slängar runt 3000 stycken Volvo V90.
Varför är arbetet med utriggarna så komplext?
- Eftersom det är så mycket armering som möts i en och samma punkt i alla tornets fyra hörn behöver vi använda oss av stålnoder för att förbinda armeringen i kärnan med armeringen i utriggarväggarna. Det är fyra stålnoder, en i varje hörn, som väger totalt 28 ton styck när de är färdigmonterade. Även om de monteras i delar om max 14,5 ton styck så klarar våra vanliga tornkranar inte vikten, så vi har en 500-tons mobilkran på plats vid monteringen. Armeringsjärnen i utriggaren monteras med enorm precision, med toleranser omkring plus/minus fem millimeter, samtidigt som det är många ton som behöver monteras varje dag för att hålla tempot.
Hur har förberedelserna sett ut för det här momentet?
- Förberedelserna har pågått i flera år och själva stålnoderna började projekteras för drygt två år sedan. Det krävs enormt mycket samordning för att allt ska klaffa. Allt från de förberedande arbetena till nu har behövt samordnas mellan olika kompetenser. Normalt sett kan man jobba ganska åtskilt, men i det här fallet har vartenda formstag behövt koordineras med armeringen för att det ska passa.
Det omfattande arbetet med utriggarvåningarna gör att de tar betydligt längre tid att slutföra än övriga våningsplan. Fram till juli kommer därför tornet växa med fyra våningar, för att i slutet av sommaren växa med en våning i veckan.