Sverige är drygt 40 % ensamhushåll och i Helsingborg är siffran 42 %. Projektet Alone together, med Serneke i spetsen, deltar i H22 City Expo för att samla kunskap om framtidens boende. Kunskapen ska resultera i ett nytt boendekoncept – med gemenskap i fokus.
Att vara ofrivilligt ensam är en växande samhällsutmaning och i projektet Alone together vill Serneke, tillsammans med partners, hitta nya sätt att bygga bort ensamheten.
Projektet är ett samarbete mellan Serneke, Lunds universitet, Malmö universitet, Öresundskraft och Helsingborg stad. Visionen är att tillsammans med medborgarna skapa ett boendekoncept som motverkar den ofrivilliga ensamheten. Under H22 City Expo kan besökarna utforska programpunkten Framtidens vardagsrum. Här kan man ta del av forskningen och själv lämna sitt bidrag till Framtidens vardagsrum. Under programpunkten H22 Talks bjuds deltagarna in till ett samtal om ensamhet och framtidens boende.
Carl Knutsson är projektutvecklare på Serneke och en av talarna.
– Det vi som bostadsutvecklare kan bidra med, är att se till att det finns något att samlas kring för de boende. Vi tror att om vi kan skapa engagemang på något sätt så minskar det den ofrivilliga ensamheten, säger Carl.
Alone together samlar forskare från Lunds universitet och Malmö universitet. Fredrik Linander, universitetsadjunkt på institutionen för arkitektur och byggd miljö vid Lunds universitet, kommer att delta i samtalet under H22 Talks. Fredrik ser fram emot att möta många medborgare under H22 City Expo och få nya perspektiv på boende och ensamhet.
– Jag hoppas att vi får ta del av människors olika idéer kring ensamhet och boende. Den kunskap vi samlar in under H22 ska leda till faktiska bostäder och om vi kan ringa in några aspekter som är viktiga för människor så kan vi hitta en väg framåt, säger Fredrik.
I programpunkten Alone Together Workshop, som under en dag blir en think tank, kommer forskarna att samla in kunskap och komplettera den forskning som redan finns. Tillsammans med aktörernas kunskap ska det resultera i ett nytt bostadskoncept som främjar gemenskap och fungerar för människor i olika skeden av livet. Brigitta Vitestam, lektor i företagsekonomi på Institutionen för urbana studier vid Malmö universitet, kommer att leda forskningen i samband med H22. Hon ser stora vinster för samhället med att bygga på ett sätt som minskar den ofrivilliga ensamheten.
– Social hållbarhet handlar även om att människor ska må bra. Det blir en stor kostnad för samhället om individen inte mår bra så det är viktigt att bygga på ett sätt som människor mår bra av, säger Birgitta.