Av fem finalistbidrag var det Polstjärnan, skapad av arkitektkontoret Skidmore, Owings & Merrill (SOM), som utsågs till vinnare i tävlingen om att få rita den nya skyskrapan på Lindholmen i Göteborg.
– Syftet med tävlingen var att få fram högkvalitativa och realiserbara förslag. Det har vi verkligen fått och det vinnande förslaget kommer ligga till grund för den fortsatta detaljplaneringen, berättar Ola Serneke.
Det vinnande förslaget valdes eftersom det ansågs ta ett helhetsgrepp om både skyskrapan och stadsmiljön, genom att integrera närmiljön. Juryn ansåg att skyskrapan har en tydlig identitet som ger karaktär till Lindholmen och blir ett landmärke och en stolthet för Göteborg.
En mötesplats för alla
Området kopplas samman med hjälp av handel och en park med potential att bli en mötesplats för alla. Ett av tävlingens krav var att skapa en plats som var levande både dag- och kvällstid och förslaget beskrivs av juryn som tryggt och genomtänkt.
Byggnadens formgivning, som varierar i höjd och sidled, beskrivs av juryn som både enkel och intresseskapade. Den repetitiva strukturen gör att huset kan produceras kostnadseffektivt. En annan aspekt i bedömningen var möjligheten att dela in byggprocessen i etapper, vilket förslaget från SOM ansågs ha lyckats väl med.
Blandad verksamhet i skyskrapan
Polstjärnan är 230 meter hög och inhyser lägenheter, handel- och nöjesverksamhet, näringsliv samt restaurang med takterass. Nionde våningen och uppåt består huset av bostäder och under marknivå planeras parkeringsmöjligheter.
Till en början planerades 392 lägenheter, men genom att revidera bostadstyperna kan upp till 468 lägenheter skapas. I planeringen finns enplanslägenheter, entresollägenheter och duplexlägenheter, samtliga med fönster från golv till tak för att utnyttja utsikten och en vy direkt från entrén.
Utsiktsplats för allmänheten
Alla lägenheter får tillgång till en privat balkong som placeras infälld i tornets form, för att skyddas från väder och vind. Längst upp i huset, på våning 66, skapas en utkiksplats tillgänglig för allmänheten. För att maximera möjligheten att använda platsen året runt och vid alla väder förses den med både öppna och slutna rum.
Polstjärnan byggs som en del i en blandstad med bostäder, kontor, handel, restauranger och caféer.
– Det blir inte bara ett bostadsområde utan också ett utflyktsmål och en arbetsplats. Det kommer att bidra till att det blir ett levande område, förklarar Ola Serneke.
Ett närområde att trivas i
Byggnadernas placering skapar öppna ytor där bland annat ett marknadstorg med saluhall inryms. Grönområden och vatten är viktiga inslag i planeringen och samtliga hus får gröna tak. På de lägre husen planeras stadsoldlingar där de boende kan odla sin egen mat.
Med anledning av Göteborgs 400-årsjubileum 2021 föreslår SOM att Lindholmsallén görs om och blir en del av en jubileumspark. Man vill gå från dagens allé med asfalt och ett fåtal träd till en park med blommor, gräs och buskar. Andra tankar kring vad som kan finnas i parken är lekplats, rastplats för löpare, danspaviljong och en skateboardramp.
Byggnaderna anses även hållbar ur en estetisk synvinkel eftersom det arkitektoniska språket är relativt tidlöst. Materialen består av tegel, betong eller natursten vilket knyter an till den nordiska traditionen och fungerar som en bas för arkitektoniska experiment som går längre.